KVKK Danışmanlığı Alarak İşletmenizi Yaptırımlardan Koruyun

KVKK Danışmanlığı Alarak İşletmenizi Yaptırımlardan Koruyun

KVKK Danışmanlığı Alarak İşletmenizi Yaptırımlardan Koruyun

KVKK (Kişisel Verilerin Korunması Kanunu) firma ve özel kişiliğe haiz olanların başkalarına ait kişisel verilerini kullanma ve işleme yetki ve sınırlarını belirlemek üzere çıkartılan bir kanundur. Kanunla kişisel verilerin usulsüz ve izinsiz bir şekilde kullanılması durumunda büyük yaptırımların uygulanması hüküm altına alınmıştır.

Firmalar kişisel verileri kullanma ihtiyacında profesyonel olarak KVKK danışmanlığı hizmeti alarak uygulanan yaptırımlardan kendilerini korumayı başarmaktadır. Kişisel verilerin kullanılması yasal izinlerin alınmasıyla mümkün hale gelmektedir.

Kişisel Veriler Nelerdir?

Bir verinin kişisel veri olması öncelikle gerçek kişilere ait olması gerekmektedir.

Kişisel veri olarak kabul edilen veri çeşitleri şöyledir;

  • Ad ve soyadı
  • Doğum tarihi ve doğum yeri
  • Telefon numarası
  • Araç plakası
  • SGK numarası
  • T.C. Kimlik numarası
  • Pasaport bilgileri
  • Ses kaydı, görüntüsü, parmak izi

Gerçek kişilerin e-posta adreslerinden dil, din, cinsiyet, hobileri ve aile bilgileri gibi birçok bilgi kişisel veri olarak kabul edilmektedir ve bu bilgilerin izinsiz bir şekilde kullanılması durumunda büyük cezai işlemler ve yaptırımlar uygulanmaktadır.

Kişisel Verileri İşleme İzni

Kişisel verileri kullanmak isteyenler bu taleplerini Kişisel Verileri Koruma Kurumuna yazılı bir şekilde bildirerek izin almak zorundadır. Kişisel verileri işlemek isteyenler kuruma yapacakları başvuruda veri işleme yetkilisine ait (Ad, Soyadı, T.C. No, İletişim bilgisi) bilgileri, kullanmak istedikleri verilerin kriterlerini, kurumdan alınacak verilerin saklanma, koruma ve kullanım sonrasında imha etme yöntemlerini bildirmesi gerekmektedir.

İnsan kaynakları yazılımı kullanılarak işlenecek verilerin hangi zaman aralığında kullanılacağı, bu verilerin hangi amaçla kullanılacağı ve alınacak verilerin kimlerle paylaşılacağı konuları belirlenerek kurumun onayına sunulmaktadır.
Kurumun vereceği onay sonrasında yetkilendirilen kişi E-Devlet uygulaması üzerinden taahhütname ve bilgilerinin bulunduğu formu onaylayarak kurumca belirlenen kişisel verilere ulaşım izni almaktadır.

KVKK’dan İzin Almadan Kişisel Veriler Nasıl Kullanılır?

Firmaların kişisel veri kullanımı için gereken yasal işlemleri uygulamak yerine daha güvenli ve hızlı bir şekilde kişisel verileri kullanması mümkündür. KVKK bayiliği bulunan danışmanlık hizmetlerini kullanarak yaptırımlara maruz kalmadan firmalar kişisel verileri kullanabilmektedir.

KVKK bayiliği bulunanlar danışmanlar ellerinde bulunan kişisel verileri firmalar ile paylaşırken, yasal olarak uygulanması gereken süreçleri de yerine getirmektedir. KVKK danışmanlığı alan firmalar bu şekilde kurumdan izin almayı gerektirecek yasal süreçlerden ve yaptırımlardan kendilerini koruyarak kişisel verileri kullanmaktadır.

Kişisel Verilerin Kullanılmasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Kişisel verilerin kullanılması öncelikle yasal izinlerin alınmasıyla mümkündür. Kişisel verilerin kullanılması için verileri kullanılacak gerçek kişilerden rızalarının alınması esastır. Kişisel veriyi kullanacak firma sorumlusunun belirlenmesi gerekmektedir. Kişisel verilerin belirlenen sürelerde ve belirlenen amaçlara uygun şekilde kullanılması gerekir.

Kişisel verilerin işlenmesi, saklanması, korunması, kullanım süresi sonunda imha edilmesi tamamen veri sorumlusuna aittir. Özel nitelikte olan kişisel verilerin kullanılması belirli şartların sağlanmasıyla yapılmaktadır.

Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir